Deze blog is erg cliché.

 

Het is niet niks hoor, zulke teksten schrijven. Het is ook gewoon moeilijk om aan te beginnen, vind ik. Maar ik begin dan ook pas net. Letterlijk. Ik steek pas net mijn koppie om de hoek in de wereld van copywriting. De spreekwoordelijke sneeuwbal moet nog gaan rollen, maar als ‘ie eenmaal rolt….

Het voelt voor mij alsof ik (mega cliché…) een berg ga beklimmen. Je ziet er zwaar tegenop want je hebt nog zo’n lange weg te gaan, maar eenmaal bezig kom je aan de top en het uitzicht daar is ongekend. De top van mijn berg is een lekker lezend stukje, waarvan jij uiteindelijk achterover in je stoel hangt en denkt; “Goh, das ‘n goed verhaal.” Bovenaan mijn berg vind jij een groot bord waar dikgedrukt op staat: CLICHÉ. Daar ga ik het namelijk over hebben.

Net benoemde ik al dat ik een cliché gebruikte. Die ene over een berg beklimmen als metafoor voor uitstelgedrag met uiteindelijke goede pay-off. Erg slecht natuurlijk, maar het is niet voor niets een cliché. Clichés werken namelijk goed. Anders zou het ook geen cliché zijn, toch?

Transformers
Een soldaat die sterft in de handen van zijn kameraad in een oorlogsfilm. Altijd zielig.
Of, de hopeloze man die zijn grote liefde nog achterna komt rennen door een drukke stad. Super afgezaagd, maar wel aangrijpend. Wat dacht je van Michael Bay die weer eens heel Los Angeles opblaast met behulp van gigantische Transformers. Altijd cool en trekt dus veel publiek (Age of Extinction – nummer 4 in de reeks – bracht 1,104 miljard op). Je snapt mijn punt. Commercieel gezien loont het dus wel om een clicheetje te gebruiken hier en daar. Zolang je het slim en met mate doet, want de vijfde Transformers film? Die is compleet geflopt.

Een cliché in de commercie is wel even wat anders dan in de filmindustrie. Soms wat moeilijker te spotten, maar ze zijn er wel degelijk. Je ziet ze vaak bij ‘over ons’ pagina’s op bedrijfswebsites. Zo zeggen zij vaak over zichzelf dat ze ‘transparant’ zijn en ‘kwaliteit leveren’ of ‘ontzorgen’. Dit zijn ontzettend cliché containerbegrippen. Deze begrippen zijn zo breed en veelzeggend, dat ze eigenlijk helemaal niets zeggen. Ik heb namelijk geen flauw idee waar jij het over hebt als jij zegt dat je kwaliteit levert. Hoezo is het kwaliteit? Gaat het niet stuk, of kom je altijd op tijd? Of bedoel je soms dat je erg klantvriendelijk bent? En op wat voor manier dan?

Wees eens origineel en volledig, sukkelaar. Je loopt gewoon klanten mis, hè?

Op deze wijze gebruik je clichés dus op een verkeerde manier. Maar wat maakt dan het verschil met de voor-de-zoveelste-keer gebruikte mega robots die wel miljoenen opleveren? Nou, die mega-robots zijn simpelweg gruwelijk herkenbaar. Die herkenbaarheid is voor jou ook haalbaar. Zo kan je de clichés vóór je laten werken, in plaats van tegen.

Werkende clichés
Ik geef je een kort voorbeeld: Een klant en partner van ons, Kemker ICT Groep, heeft het stukje herkenbaarheid wel door. Overal waar je Kemker ICT Groep ziet, zie je de leuze;
“Met een glimlach :}”. Op de website, in hun Slimme Offertes, in hun bijdragen en comments op LinkedIn. Echt overal. En dan moet ik je eerlijk zeggen. Overal waar ik het woord glimlach zie, of de combinatie : en }, denk ik aan Kemker ICT Groep. Een slim, eigen cliché, dat tot vervelends toe blijft plakken als pindakaas.

“It ain’t stupid if it works.” Om zo maar te zeggen.

En het is zeker niet stupid. Die eigen clichés (lees: herkenbaarheid) hebben alles te maken met hoe jouw roze hersenbreintje werkt. Die is namelijk ontzettend lui. Alles wat je al eens gezien of gedaan hebt is makkelijker te verteren, en wordt dus gedaan door je onbewuste brein. Jouw bewuste brein moet harder werken om te begrijpen wat het te verteren krijgt. Het liefst laat je alles over aan je onbewuste brein zodat je zo min mogelijk energie verbruikt. Capiche? Jouw voorkeur gaat dus vanzelf naar makkelijk. En wat is nou makkelijker dan een cliché?

“Je verleidt het klantenbrein tot een makkelijke keuze”

In onze tak van sport – het creëeren van commercieel sterke offertes – speelt herkenbaarheid een prominente rol. Wanneer jouw offerte een ‘eigen cliché’ heeft, dus een hoge mate van herkenbaarheid, valt hij direct erg op tussen andere offertes. Je verleidt het klantenbrein tot een makkelijke keuze, omdat het onbewuste brein dit registreert als de goede keuze. Of je het nou wil of niet :}.

Meer weten over hoe wij dit en andere marketing en salestechnieken toepassen in onze onderscheidende offertes? Neem dan nu contact met ons op!