Merk in brein geplant

Hoe krijg ik meer naamsbekendheid?

Meer naamsbekendheid creëren is voor (jonge) ondernemers een cruciaal punt om hun bedrijf succesvol te maken. Want, als niemand weet wie je bent, dan weet ook niemand waar ze je voor kunnen bellen. En als niemand je belt, heb je geen klanten. Bij Sales Values zijn wij ook nog volle bak bezig om onze naam ‘out there’ te krijgen, dus ben ik vaak op zoek naar goede manieren om ons imago te verbeteren en daarmee meer naamsbekendheid te maken. Hieronder krijg je de 7 beste manieren die voor ons werken;

Stap 1: Maak een onderscheidende en opvallende huisstijl

Herkenbaarheid is de eerste stap voor het inprenten van jouw merk op andermans netvlies. Zorg voor een opvallend, maar niet te ingewikkeld logo. Je wilt natuurlijk wel dat het publiek meteen kan zien wat je ongeveer doet. Kies kleuren uit die passen bij jouw bedrijf, en wees hier consistent mee. Ga dus niet de ene week voor groen in je posts, en de andere keer voor rood. Dit geeft verschillende signalen naar buiten, waardoor het ingewikkeld wordt om te bevatten wat je uit wilt stralen. Het is tenslotte te vergelijken met de vlaggen van een schip; Deze vlaggen zijn bedoeld om duidelijke signalen af te geven aan iemand op afstand, wie jouw taal al dan niet spreekt. Die signaalkleuren geven een bepaalde boodschap, welke eerder geregistreerd wordt door je brein dan een tekst. Zeker op ‘afstand’ 😉 !

Stap 2: Post efficiënt op socials

Zorg ervoor dat de mensen vervolgens niet vergeten wie je bent. Post veel op social media met herkenbare visuals, het liefst elke dag iets. Als je geen dedicated media-uitingen persoon in dienst hebt (zoals wij), wordt dit moeilijk. Daarom ben ik dus onderzoek gaan doen naar hoe ik dit het efficiëntst kan doen. Daar kwam uit dat consistentie en post-tijden belangrijke factoren zijn om naamsbekendheid te verbeteren. Probeer 2 keer per werkweek te posten op momenten dat jouw doelgroep op de socials zit, bijvoorbeeld op maandagochtend en donderdag na-middag. Wat me is opgevallen is dat mensen buiten kantoortijden ook veel op LinkedIn zitten. Ben dus niet bang om eens iets rond de klok van 7-8 te posten. Veel andere bedrijfseigenaren zitten namelijk dan op LinkedIn te kijken. Net als jij en ik hebben ze door de dag heen vaak wel wat beters te doen.

Stap 3: Ga partnerships aan

Andere bedrijven geloven vast ook wel in je. Deze bedrijven moet je alleen wel zelf vinden. Samenwerken met een bedrijf wat niet met je concurreert, maar wel elkaar versterkt, is extreem voordelig voor het maken van meer naamsbekendheid en uitbreiding van je doelgroep. Je partner spreekt bijvoorbeeld mensen uit een ander segment, wie jouw bedrijf nog niet kennen. Je partner kan een goed woordje voor je doen, en zo jou in contact brengen met kwalitatieve relaties waar je zelf misschien nog nooit aan gedacht hebt.

“Maar waar vind je zulke partners dan?” Tja, heel eerlijk gezegd heb ik daar geen concreet antwoord op. Iedereen is anders en niemand is hetzelfde. Wat ik je wel kan adviseren is om je aan te melden voor verschillende locale netwerkgroepen, met een zo divers mogelijk ledenbestand. Wie weet zit jouw perfecte partner wel verstopt in een totaal andere branche. Sommige vreemde combinaties werken gewoon. Zoals pindakaas en bananen, of appelstroop met kaas.

Stap 4: Organiseer zelf evenementen

Deel jouw kennis en kunde met anderen uit het vak. Hiermee zorg je voor een vriendschappelijke connectie met andere branchegenoten in plaats van anti-sociale concurrentie. Jullie kunnen namelijk ontzettend veel opsteken van elkaar. Alleen moet je dat ook wel durven toegeven. Iedereen doet zijn bedrijf anders, ook al zit je in dezelfde branche. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat iemand er met jouw ‘geheime recept’ vandoor gaat. Het delen van ervaringen en probleem-oplossingen met anderen uit jouw branche is erg voordelig voor het aanscherpen van je propositie. Na zo’n evenement hebben mensen het altijd nog wel over elkaar, ook buiten werktijden om. Je weet maar nooit wat voor werk de verre vriend van je aangetrouwde oom heeft, toch?

Evenementen organiseren voor jouw doelgroep kan iets lastiger zijn. Kennis delen is wel de insteek, want je wil de bezoeker waarde bieden. Je wilt niet het gevoel creëren bij de bezoeker dat hen iets verkocht wordt. Zorg ervoor dat je ze juist iets mee kunt geven. Nieuwe inzichten, een brochure, een gratis proefversie bijvoorbeeld of een sample van iets uit je assortiment. Dit dan weer hand in hand met Stap 1. Zorg ervoor dat je logo en oorlogskleuren onmiskenbaar op je weggevertjes te zien zijn.

Stap 5: Verbeter je commerciële uitingen

De commerciële uitingen richting jouw klant, zoals brochures, offertes, kandidaat-voorstellen of presentaties, worden vaak weggelaten in het rijtje middelen om naamsbekendheid en vertrouwen te vergroten. De reden daartoe is dat deze uitingen namelijk al bij redelijk bekende relaties terecht komen. Er wordt dus al om gevraagd. Wat er wordt vergeten, is dat deze middelen doorgestuurd worden, en het middelpunt van het gesprek zijn door de rest van het bedrijf. Het is dus cruciaal dat de taal en looks je doelgroep aanspreekt en je ze niet verveelt onderweg. Sales Values wil je hierbij een helpende hand toereiken, omdat wij begrijpen dat dit niet het makkelijkste is om zelf te doen. Wij bieden onze relaties verschillende oplossingen ter verbinding van hun klanten met hun merk. Een van die oplossingen is de gratis Quick-Scan. Met onze Quick-Scan krijg je kosteloos advies over je huidige offerte. Er is dus enkel wat te winnen. Wanneer je dit advies opvolgt, ervaar je snel meer klantenbinding, waardoor je imago verbetert. Een blije klant zorgt voor de beste reclame die er is: Mond-tot-mondreclame.

Bonus! Stap 6: Waardeer je relaties

Bedankt dat je tot zo ver hebt gelezen! 😁

Laat zo af en toe zien dat je de mensen waardeert die wat voor je doen. Zoals samenwerken, producten of diensten afnemen of blogjes lezen. Een bedankje komt erg ver, en jouw klanten en partners weten dat ook. Denk er eens aan om een geschenk te sturen naar een goede relatie of een kaartje. Naast dat dit uit oprechtheid erg aardig is om te doen, wordt jouw bedrijf ook weer opgenomen in het gesprek van de dag en vervolgens aan de keukentafel. En dan weer op het schoolplein, in de kroeg, etc. etc.

Denk er maar eens over na.

Laters, Levi