Tunnelvisie

Tunnelvisie opmerken, doorbreken en voorkomen

Of je het nou door hebt of niet, eens heb je last van tunnelvisie. Tunnelvisie ontstaat wanneer je iets al erg vaak gedaan hebt met een adequaat resultaat. Het gevolg is dus dat je in de veronderstelling bent dat je op die manier goed bezig bent. Je haalt immers telkens netjes je doel, toch?

Helaas. Niet helemaal…

Door je succes raak je gefixeerd op dat doel, en vervolgens zie je de talloze mogelijkheden er omheen niet meer. Soms moet je gewoon even rechts en links om vooruit te gaan.

Die laatste zin is misschien een beetje clichémaar dat maakt het niet minder waar. Mede-motorsportliefhebbers weten dat rechtdoor makkelijk en snel is, maar de bochtjes zijn het leukst en daar wordt ook bij uitstek de meeste tijd gewonnen. In deze blog laat ik je zien waar die bochtjes precies zitten.

Het opmerken van tunnelvisie

De onderzoeksvraag;

“ Hoe kun je nou weten of je lijdt aan tunnelvisie, als die onwetendheid juist het probleem is? “

We beginnen bij het begin: de oorzaak. Het is te lang, te goed gegaan. Op zichzelf is dit natuurlijk geen probleem. Maar, hierdoor ontstaat er wel een bepaalde cultuur binnen je organisatie; voor een lange tijd dezelfde mensen in dezelfde functies om je heen. Ja-knikkers en doorzetters. Ervaringsdeskundigen en specialisten. Die vinden het allemaal wel prima zo. Maar wat als je aan jouw trouwe clubje een nee-schudder (lees: cynicus) toevoegt? “Bah, zo’n negatieveling. Daar word ik zo moe van.” Zo kun je het zien, inderdaad. Maar je kunt het ook zien als iemand met een ander perspectief. Niet in de tunnel, maar er bovenop.

Bovenop de tunnel

Op zijn tijd is een stuk onderbouwde kritiek en cynisme juist goed voor de integriteit van je bedrijf. Het zorgt er namelijk voor dat je ‘echt’ blijft, en niet verdrinkt in je eigen narratief.

Of laat bijvoorbeeld eens een stagiair meedenken, of iemand anders die wat verder van de markt staat. Vaak genoeg maak ik mee dat hier verassende antwoorden uit komen. Krijg je een ‘Oh ja, zo heb ik er nog niet over nagedacht!’ momentje? Dan ben je goed bezig.

Wat ook een goede manier is om je bestaande en nieuwe ideeën creatief op de proef te stellen is om jezelf te limiteren. Zoals: ‘We moeten een nieuw marketingplan bedenken, maar dan zonder social media te gebruiken.’ Hiermee geef je jezelf een gigantische blokkade. Alles gaat tegenwoordig via socials! Of toch niet? Tv-reclame, billboards, ouderwetse flyers of netwerkmeetings. Krantenartikelen of vaktijdschriften, noem maar op. Misschien niet allemaal even goed, maar wel anders dan normaal. Allemaal dingen die opkomen wanneer je een essentiële factor weghaalt.

Omleiding

Omleiding

Doorbreken

Wanneer de cynicus je ideeën blijft challengen en de zelf gestelde limieten jou mogelijkheden bieden, krijg je vanzelf waardevolle nieuwe perspectieven. Als op een an sich goed plan ‘nee’ wordt gezegd, ga je automatisch wat anders verzinnen. Best logisch als je erover nadenkt, toch?

Plus: Dan heb je ook altijd nog een back-up plan in je achterzak!

Dit moet je natuurlijk niet bij elk idee doen. In essentie wijs je hiermee dus gewoon goede plannen af. Dus: af en toe ééntje kan geen kwaad 😉 .

Voorkomen in de toekomst

Als je durft kun je die waardevolle cynicus mooi in je inner circle houden. Dan heb je dus standaard iemand die het niet helemaal met je eens is! Lekker irritant, lekker productief.

Graag een buitenstaander in je organisatie uitnodigen? Doe dan nu de Quick-Scan en laat onze specialisten je offerte reviewen. Dan krijg jij direct verse inzichten voor de toekomst

Laters, Levi