Voorbeeld van een slechte offerte

Ja, beste lezer. Ik ga toch echt stiekem een tipje van de sluier lichten in deze blog.
Normaal gesproken bespreken we onderwerpen als onderstaande alleen tijdens de kennis- en inspiratiesessies. Nu breng ik ze toch even kort aan het licht.
Een kijkje in de keuken is altijd leuk, toch? Of het nou bij een restaurant, vliegtuig, hotel, of vak-overtuiger is. Bij deze is het de laatste. Maar dus; hoe maak je een goede offerte?
Men neme een toetsenbord, een visie en een scheut inleving.

Het toetsenbord

Dit zijn de stijl-aspecten van een overtuigende offerte. Zoals het wel of niet gebruiken van foto’s en een duidelijke huisstijl. En nee, alleen je logo telt niet. Heb je niks anders? Lees dan eerst dit voordat je verder gaat.

Kleur is overigens niet het enige wat een huisstijl maakt. Als je nog wat verder gaat, kom je ook bij lettertype, iconografie en vormentaal uit.  Herkenbaarheid is een van de belangrijkste communicatieve elementen van je bedrijf. Wij proberen veel (maar gepast) onze huisstijl te verwerken in onze documenten, zodat mensen onze betrouwbare kleuren linken aan Sales Values. Op die manier is het altijd duidelijk van wie het document afkomstig is.Voorbeeld huisstijl

Een ander stijl-aspect wat jij nu al in jouw offerte kunt verwerken is ‘U’ of ‘Je’. Veel offertes vousvoyeren. Hoewel dat zogenaamd beleefd is, kan het er ook voor zorgen dat jij je juist distantieert van je doelgroep. Ik (Levi) ben een jongen van 22 jaar jong. Wanneer je mij met ‘U’ aanspreekt, voel ik mij niet echt op hetzelfde level als jij, snap je. Hoeft allemaal niet. Zeg maar gewoon ‘Je’. Dit gaat over het begrijpen wie jouw klant is. Noem je mij automatisch ‘U’ in jouw offerte, dan voel ik me niet begrepen. Dus; ik raak niet volledig overtuigd van jouw capaciteit om specifiek mij van dienst te zijn. Is jouw klant iemand anders dan 22 jarige Levi, zoals 63 jarige CEO Frank? Dan zou het nog wel eens goed kunnen werken om juist ‘U’ te zeggen. Maar toch, misschien voelt Frank zich wel weer een jong konijn als iemand hem weer eens aanspreekt met ‘Je’ in plaats van ‘U’. Wie weet! Leer je klant kennen en gebruik een toepasselijke tone-of-voice.

De visie

Naast je klant, leer ook jezelf goed kennen. Laat in je offerte zien waar jij voor staat, waar je vandaan komt en waarom je goed bent in je vak. Overigens ben jij de beste in je vak, dat vooropgesteld. Maar ik wil ook erg graag weten waarom je dat bent. Kun jij mij verzekeren dat de opdracht waar ik je voor nodig heb perfect door jou uitgevoerd kan worden? Als je het al eens eerder hebt gedaan, dan geloof ik het ook wat sneller. Pics or it didn’t happen, trouwens. Referenties dus!

Andere manieren om aan te tonen dat je goed bent in je vak is het pronken met certificeringen en onderscheidingen, zoals prijzen voor MVO en het volgen van structurele trainingen.

De inleving

Hiermee bedoel ik vooral klantgerichtheid. Schrijf op een manier dat jouw klant je zeker begrijpt. Vakjargon kan voor jou erg logisch zijn, maar je klant heeft geen flauw idee waar je het over hebt. Ga goed na of de woorden die je gebruikt ook te begrijpen zijn voor zegge een kind van 12. Vermijd dus zo veel mogelijk technische details en ander geneuzel met heel veel cijfertjes en codes.

Wat ook belangrijk is, is het terughalen van de specifieke punten waar jij en je klant het over gehad hebben tijdens het initiële gesprek. Zo laat jij blijken dat je goed geluisterd hebt, en is de klant zeker dat de offerte met de juiste ingang is opgesteld.

Veel tekst is ook erg onaantrekkelijk om aan te beginnen met lezen. Vaak zien wij dat de gemiddelde offerte-lezer zijn aandacht bij pagina 3 al wel kwijt is wanneer deze bestaat uit veelal platte tekst. Heb je mooie afbeeldingen of zelfs video’s die je verhaal goed kunnen ondersteunen? Gebruik dat, en houd daarmee de aandacht vast.

Meer zeg ik niet!

Wil ik wel doen, maar dan in een kennis- en inspiratiesessie of bij een Quick-Scan review. Zie ik je snel?

 

Laters, Levi